Správná výživa pro rychlejší úspěch při tréninku

Je zajímavé, jak moc může nesprávná strava v nesprávném čase ovlivnit trénink. A nic není frustrujícího, než snažit se sportovat a zároveň nezaznamenávat na váze žádnou pozitivní změnu.
 měření toastu

·        Jídlo správně kombinuje

Sáhněte vždy po kvalitních, nezpracovaných potravinách. Hodně zeleniny a ovoce, vlákniny z celozrnných obilnin, bílkoviny v rámci každého jídla. Pokud se spolehnete na dobrou kombinaci, v principu děláte dobře. Bílkoviny hrají v každodenní stravě speciální úkol, především pro sportovce nebo v případě, že se snažíte docílit úbytku na váze či podpořit tvorbu svalů. Protože aminokyseliny, z nichž sestávají proteiny, jsou klíčovými stavebními kameny svalů. A protože tělo si je samo nedokáže vyrobit, musíme je přijmout prostřednictvím stravy.
 

·        Živočišné proteiny

Živočišné proteiny jako jsou vajíčka, maso nebo mléčné produkty mohou náš metabolismus obzvlášť dobře využít, neboť jejich struktura je té lidské podobnější než rostlinné. Existují však i jiné látky jako jsou puriny, které tělo překyselují, což může z dlouhodobého hlediska vést k bolestem kloubů nebo dokonce způsobit dnu. Proto by mělo alespoň 50 procent proteinů pocházet z rostlinných zdrojů.
 

·        Rostlinné proteiny

Sója je velmi dobrý zdroj, stejně jako luštěniny, případně pseudoobilniny jako jsou pohanka či quinoa.
svalnatá záda
 

·        Co jíst při sportu?

Důležité také je, kdy sáhnout po bílkovinách. Zatímco snídaně s vysokým obsahem sacharidů jsou zcela v pořádku (například ovesná kaše s ovocem nebo ovesné vločky s medem a jogurtem), po tréninku a ve večerních hodinách se vyplatí zaměřit se na bílkoviny.
Jak dobře umí náš metabolismus dodaný protein zpracovat, závisí také na kombinaci, ve které se dodává. Nazývá se to biologická hodnota. Dobrou kombinací jsou například brambory s vajíčkem, kořenovou a listovou zeleninou, rýže s fazolemi nebo mléko s žitem. Díky souhře vitaminů a minerálních látek může tělo z aminokyselin získat mnohem více.